Samen met vriend en collega-historicus Mari Smits verkende ik in juli 2021 een mogelijke fietsroute langs de Nederlandse kazematlinies in het Land van Cuijk, met de gebeurtenissen op 10 mei 1940 als leidend thema. Op die dag begon voor Nederland de Tweede Wereldoorlog. Duitse troepen staken in deze hoek van het land met veel geweld de Maas over.

Lees de blogpost over onze verkenningstocht op de fiets op Mari’s wandelwebsite Mari Wandelt.

De sporen van de oorlog zijn op de betonnen kazematten tot op de dag vandaag duidelijk zichtbaar. De rivierkazemat ‘Katwijk Zuid’ bijvoorbeeld zit vol met granaatinslagen. Door een voltreffer sneuvelden in de kazemat verschillende Nederlandse militairen. Hier werd de Duitse opmars succesvol vertraagd. De belangrijke spoorbrug tussen Gennep en Oeffelt, zo’n 12 kilometer verder naar zuiden, viel door een krijgslist echter zonder tegenstand in Duitse handen. Een Duitse pantsertrein die over het spoor naar Mill in het westen doorreed, doorbrak vervolgens daar bij verrassing ook de Peel-Raamstelling, die als tweede linie dwars door Oost-Brabant en Noord-Limburg loopt.

Als bestuurslid van de Stichting Militair Erfgoed (SME) speelde Wim al lange tijd met het idee om iets te gaan doen met de vijf Nederlandse rivierkazematten die de stichting in eigendom heeft: twee bij de verkeersbrug in Grave, de genoemde kazemat bij de spoorbrug bij Katwijk-Cuijk en twee ter weerszijden van de verkeersbrug bij Oeffelt. En natuurlijk is Mari een ervaren routemaker – zij het van wandelroutes. We willen kijken of we op basis van het idee samen ook zakelijk iets op poten kunnen zetten. Het gereedkomen van de nieuwe fietsbrug in Katwijk vormde het laatste zetje om ook er ook echt werk van te maken. De kop is er in ieder geval af.

Themafietsroute Land van Cuijk 10 mei 1940
Getagd op:                                                                    

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *