een stukje Amsterdam-Bijlmer tussen de flats Gooioord en GroeneveenDe vereniging Ondernemers in Geschiedenis vierde haar jubileumjaar 2018-2019 met de presentatie van een online ledenmagazine met 18 verhalen over betekenisvolle erfgoedplekken. Mijn roots liggen in het Brabantse Eindhoven. Na mijn diensttijd studeerde ik geschiedenis in Nijmegen en trok vervolgens naar Amsterdam, waar ik inmiddels al meer dan 21 jaar woon in stadsdeel De Bijlmer. Lees in mijn verhaal ‘Mijn stukje aarde’ hoe ik denk over de belangrijkste stukjes van mijn wereld.

Zaterdag 2 november 2019 sloot mijn branchevereniging voor zelfstandige historici Ondernemers in Geschiedenis haar jubileumjaar feestelijk af met de presentatie van een online ledenmagazine met daarin 18 verhalen over betekenisvolle erfgoedplekken, geschreven door het grootste deel van de leden.

ingang A van flat Gooioord in Amsterdam-BijlmerHet magazine was een idee van medelid Marjan Beijering. De initiatiefneemster presenteerde november 2018 samen met Margaret Leidelmeijer het idee aan de leden tijdens de jubileumbijeenkomst. Ieder lid kon in maximaal 500 woorden een kort verhaal of column schrijven over een locatie die volgens hem of haar van persoonlijke betekenis is. Om erin te komen gaf Willy Hilverda een ook voor ervaren schrijvers zoals ons leerzame en inspirerende workshop creatief schrijven. Zij had voor iedereen ook een suggestie voor een mogelijk onderwerp. Voor mij was dat de plek waar ik woon, de Amsterdamse wijk De Bijlmer. Een goed idee, schatte ik al meteen juist in.

In de loop van de vroege en late zomer druppelden de verhalen en de bijbehorende afbeeldingen langzaam binnen. Zoals wel vaker met een karwei dat wel moet gebeuren maar niet boven op de stapel ligt bleef het bij de meeste schrijvers lang liggen. Gelukkig had ik zelf een goed moment en schreef mijn stukje in een verloren uurtje in een eerste opzet in elkaar. Twee weken voordat ik op vakantie ging kon ik daar, met mijn compagnon Wim Maas, die eind juli voor een van zijn opdrachten bij mij in Amsterdam-Bijlmer logeerde, nog een paar foto’s aan toevoegen, genomen tijdens een zonnige zomeravond.

portret Wim de Natris - op de achtergrond flat Groeneveen in Amsterdam-BijlmerMedelid Micha Cluysenaar had zich intussen bij de redactie aangesloten en in juli, augustus én september is er vervolgens door de drie dames heel hard gewerkt om het magazine af te krijgen. Volgens mij heb ik met Micha nog in september mijn laatste wijzigingen doorgevoerd. Hoe dan ook, het resultaat mag er zijn. Het online e-zine is vormgegeven door Karin Storm van het bedrijf Webdokter Storm en gepubliceerd op Bedrijfsverhaal.nu.

Mijn verhaal gaat in feite over de toekomst, die vanzelf geschiedenis wordt, en is dus niet verrassend het 18e en laatste verhaal van het magazine. In mijn verhaal kun je lezen hoe ik denk over de belangrijkste stukjes van mijn wereld.

 

Wim de Natris

Mijn stukje aarde
Getagd op:                

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *