Woensdag 11 maart 2020 bezochten Fred Warmer en ik in hartje Antwerpen het jaarlijkse seminar militaire geschiedenis. In opdracht van de Korpscommandant van het Korps Nationale Reserve doen wij onderzoek naar de vooroorlogse voorganger van het Korps, de Vrijwillige Landstorm 1914-1940. Wij zijn dan wel niet verbonden aan een universiteit of instituut, maar vanwege de omvang en relevantie van ons onderzoek vonden wij dat wij aanwezig behoorden te zijn. Lees het verslag van het seminar.
De 5e editie van het seminar werd georganiseerd door de Onderzoeksschool Politieke Geschiedenis (OPG), in samenwerking met de Universiteit Antwerpen. Het is bedoeld voor in principe alle Nederlandstalige historici in België en Nederland. Ontvangst, lunch en borrel vonden plaats in het fraaie universiteitsgebouw ‘Het Brantijser’, Sint-Jacobsmarkt 13, ik schat gebouwd in de 16e eeuw.
Er waren enkele tientallen deelnemers aanwezig, waaronder een groot aantal promovendi en enkele van de slechts weinige hoogleraren militaire geschiedenis die Nederland rijk is. Thema’s van deze dag waren onder meer de omgang met het koloniale verleden vanuit militair-historisch perspectief en het herdenken van oorlog, in België gaat dat dan over Congo en de Eerste Wereldoorlog. Een puntje van kritiek is dat wat mij betreft te veel werd geleund op frontale presentaties – hoe interessant ook – en dat er jammer genoeg weinig gelegenheid was om kennis te maken met onderzoekers van verwante onderwerpen. Verder alle hulde om met deze ontmoetingen militaire historie op de kaart te zetten!
De dag vond plaats onder de dreiging van beperkende overheidsmaatregelen vanwege de pandemie van het Coronavirus. Twaalf deelnemers hadden zich bij voorbaat al afgemeld, waaronder onze samenwerkingspartner Christiaan van Beek, die als buitenpromovendus werkt aan een proefschrift over de Nederlandse Schutterijen in de 19e eeuw. Hij woont in Roosendaal en daar gold samen met de rest van Noord-Brabant al het advies: afstand houden en als het kan thuis blijven en/of werken. We spraken kort met NIMH-directeur Ben Schoenmaker. Hij is lid van de redactiecommissie van het boek dat Fred, Wim Maas en ik gaan maken. Er bleven maar enkele deelnemers bij de borrel langer hangen. En ook die namen het zekere voor het onzekere en gingen zo snel mogelijk naar huis. Fred moest die avond nog werken en nam ook al vroeg afscheid. Samen met twee anderen heb ik niet ver van station Antwerpen-Centraal nog snel gegeten. Zij moesten naar Nederland. Ik reisde terug naar mijn Airbnb in Mechelen. Helaas ging in Brussel, waar ik de volgende dag eigenlijk heen wilde, alles dicht. Einde van het uitstapje. Met Corona in de rug heb ik de trein naar huis genomen. Een logeerpartijtje halverwege en uitje naar Breda gingen niet door.
Wim de Natris
_____
Links
- Lees het verslag van het seminar.
- Elke Broer publiceerde een artikel met een versie van het verslag op Historici.nl.
- Info over de onderzoeksschool OPG. De onderzoeksschool is verbonden aan onderzoeksinstituut Huygens ING, onderdeel van de KNAW.