Jörgen Raymann, Eugenie van Wiechen en Wim de Natris in de radiostudie van BNR Nieuwsradio -23 oktober 2018Vrijdagmiddag 20 oktober 2018 werd ik gebeld door de redactie van BNR Nieuwsradio. De redacteur had me gevonden op internet op zoek naar iemand die meer kon vertellen over reservisten en de krijgsmacht. “Dat bent u bij mij aan het goede adres”, zei ik. En maandagochtend 23 oktober was ik plotseling als ‘deskundige’ live te horen in het radioprogramma ‘Ask me anything’ [43 min.]. Het was een hele leerzame en interessante ervaring.

logo radioprogramma Ask Me Anything van BNR Nieuwsradio‘Ask me Anything’ is het radioprogramma van Jörgen Raymann bij BNR Nieuwsradio waar letterlijk iedereen zijn of haar vraag aan kan doorbellen, -tweeten of –appen, elke werkdag van 11 tot 12 uur. Vragen worden door de redactie verzameld en door Jörgen aan de gasten voorgelegd. Een enkele gelukkige vragensteller die tijdens de uitzending belt, maakt kans om live zijn of haar vraag in de uitzending aan Jörgen te stellen.

Natuurlijk had de redacteur die ik vrijdagmiddag aan de lijn had het risico al ingeschat of ik live in de uitzending voor de microfoon wel uit mijn woorden zou gaan komen. Die test was blijkbaar gelukt. Een andere redacteur belde nog diezelfde middag voor de details. En zo maakte ik de bewuste maandagochtend mijn fiets vast voor het gebouw van BNR Nieuwsradio, tegenover treinstation Amsterdam Amstel. Een thuiswedstrijd, want vanuit Amsterdam-Zuidoost is het geen twintig minuten fietsen.

Het onderwerp van de dag was dan ook een defensieonderwerp, namelijk het structureel achterblijven van de werving van reservisten voor de krijgsmacht. Al jaren zijn dat er ruim 5.000, maar het programma ging uit van een geschat aantal van 20.000 dat in een beleidsstuk van de minister van Defensie wordt genoemd als een voorschot op een nog te ontwikkelen nieuwe personeelsopzet voor de krijgsmacht. De uitnodigingen van de Debie en Knoops spreken voor zich. Maar ik voelde ik me tussen deze deskundigen toch een beetje een buitenstaander.

Ik herinner me twee studio’s – geluidsdichte hokjes van zeg slechts zo’n vier bij vijf meter. Ik kreeg meteen een koptelefoon op, waardoor je jezelf heel goed hoort. Daardoor werd ik me plots heel bewust van mijn stem en woorden. Best confronterend. Ik beleef gelukkig geconcentreerd maar rustig. In de uitzending had ik gelukkig voldoende te melden. Ik had meteen aan het begin van de uitzending twee mooie inkomers. Mijn achternaam ‘De Natris’ leidt tijdens mijn werk, sinds 2018 ook als extern onderzoeker voor de Nationale Reserve of ‘Natres’, regelmatig tot vragen over een mogelijk verband tussen de naam van het korps en mijn achternaam ‘De Natris’. Helaas, dat is er niet. En ook mijn voornaam die op de BNR-website heel koninklijk stond vermeld als ‘Willem’ moest ik bijstellen tot Wim.

Met Jean Debie had ik letterlijk en figuurlijk een gewichtige vakbondsman tegenover me die gewend is om voor publiek te spreken. Het verbaasde me bijna dat ik nog aan het woord kwam. Maar daar zorgde gastheer Jörgen Raymann natuurlijk voor. Dat ik als historicus vooral iets over vroeger kon vertellen terwijl het onderwerp het actuele gebrek aan reservisten was, hielp niet. Goede vragen kwamen er trouwens binnen. Ik heb na afloop van de uitzending nog gevraagd om de niet-beantwoorde vragen doorgestuurd te krijgen, zodat ik die alsnog kon beantwoorden, maar ondanks een mailtje dat ik daar aan wijdde, kreeg ik niets doorgestuurd. De mediatrein snelt onverbiddelijk verder.

blik op de studioruimte van BNR Nieuwsradio vanuit de redactieruimte - 23 oktober 2018
Blik op de studioruimte van BNR Nieuwsradio vanuit de redactieruimte, 23 oktober 2018

Grappig was dat voor elk nieuwsblok dat het programma onderbreekt een nieuwslezer of -lezeres het hok binnenliep en pal naast mij vanaf een beeldscherm tekst zonder haperingen en met de juiste intonatie ging staan voorlezen. Als luisteraar thuis hoor je de nieuwslezer. Ik zag ze naast me aan het werk – vakwerk dus. En er werd tijdens een reclameblok ook nog ingebroken door een cameraploeg om snel opnamen te maken van een voor mij onbekende dame. Twee weken later bleek dat Eugenie van Wiechen te zijn geweest, directeur van FD Mediagroep. Zij was een maand eerder uitgeroepen tot ‘Topvrouw van het jaar’ en er werd een programma over haar gemaakt. Daar kwam ik later pas achter toen ik haar en mezelf echt heel toevallig op 7 november tijdens het zappen op tv langs zag komen in de aflevering ‘Vrouwen aan de top’ van het WNL-progamma Stand van Nederland [op 7’40”-7’45” en 8’10”-8’20”].

Het was een dynamische dag en al met al een hele leerzame en interessante ervaring. Of er een vervolg aan verdiend zit is aan de redactie. Ik zit in ieder geval in de kaartenbak, werd me verzekerd. Nu maar hopen dat ze bellen.

 

Wim de Natris

_____

Links:

Plotseling deskundig

Eén gedachte over “Plotseling deskundig

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *